Media Coverage

PRIHATIN Kasih beri manfaat lebih 100,000 orang

KUALA LUMPUR: PRIHATIN Kasih yang dilaksanakan kerajaan melalui Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) memberi manfaat kepada 110,284 penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daripada keseluruhan 300,000 isi rumah yang dijangka dibantu melalui program itu.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun, berkata penerima JKM itu membabitkan kelompok miskin bandar antaranya bantuan orang tua (BOT), penerima elaun penerima cacat (EPC) dan bantuan orang kurang upaya (OKU) tidak berupaya bekerja (BTB).

Beliau berkata, turut mendapat manfaat daripada program PRIHATIN Kasih ini ialah bantuan kanak-kanak (BKK), bantuan pesakit kronik terlantar (BPT), bantuan am (BA) bantuan anak pelihara (BAP) dan Bantuan Latihan Perantis (BLP).

Beliau berkata, program PRIHATIN Kasih ini dilihat amat membantu dalam usaha menangani isu miskin bandar melalui pangkalan data dari JKM dan e-Kasih selain bantuan bakul makanan dilaksanakan kerajaan.

“Penerima diberi bantuan bulanan sebanyak RM100 untuk tiga bulan yang boleh digunakan untuk pembelian barangan makanan asas seperti makanan dalam tin, susu bayi, beras, minyak masak, telur berdasarkan pilihan isi rumah menggunakan MyKad.

“Menariknya, jika terdapat baki yang tidak habis digunakan dalam sebulan itu, ia boleh di bawa ke depan hingga Disember,” katanya kepada pemberita selepas sesi turun padang di The Store, Pudu Plaza, di, sini bagi meninjau pelaksanaan program PRIHATIN Kasih.